Er du særligt sensitiv - altså Sansestærk?

Er du Særligt Sensitiv - altså Sansestærk?


15-30% af befolkningen er født særligt sensitive. Lige fordelt mellem mænd og kvinder. At være særligt sensitiv kan give unikke muligheder, f.eks. når man arbejder i teams. Men det kan også være stressende.



HVAD KENDETEGNER EN SÆRLIGT SENSITIV PERSON?


En særligt sensitiv, på engelsk Highly Sensitive Person (herefter kaldet HSP), er kendetegnet ved en øget følsomhed over for ydre stimuli, hvilket kan udmønte sig i øget emotionel reaktionsevne og overstimulering som respons på deres omgivelser.


De har en dybere følsomhed over for forskellige stimuli, herunder dem der er relateret til fysiske fornemmelser, følelser og sociale interaktioner.



 

HØJE STANDARDER OG EN EVNE TIL AT HJÆLPE


HSP'er har generelt meget høje standarder for, hvor omtanke, omsorgsfulde og ansvarlige de skal være. Som HSP'er er du naturligt tilbøjelig til at HJÆLPE og GIVE.

 

De har også en stor talent for at være meget opmærksomme over for andre, både på arbejde og i private relationer - og det er ikke altid nemt:


En klient fortalte mig for nylig, "Det koster mig mere IKKE at være opmærksom på andre, end at være opmærksom på dem".


HSP'er er ofte meget gode lyttere, og andre finder det meget givende at dele deres problemer og udfordringer med dem;

 

På grund af deres meget livlige evne til at visualisere, forholde sig til og spejle følelser, føler den anden person sig set og forstået.


 

Hvad nogle mennesker måske ikke ser, er, at følelsen INDENI HSP'en efterfølgende kan være som om, de netop har oplevet det, der blev fortalt til dem...


Og ofte føler den anden person, at de netop har haft en virkelig tæt samtale, føler sig meget mere afslappede og går derfra med en lettere følelse;

 

Men ofte glemmer de at spørge HSP'en, hvordan det går med dem (læs evt. min artikel om Talk-Sick eller Toxic).




SÆRLIGT SENSITIVE PÅ ARBEJDET - KAN VÆRE EN UDFORDRING


Her er tre områder, hvor HSP'er kan opleve stress i teammiljøer:


Konflikt og Emotionel Atmosfære:

HSP'er opfanger ofte subtile emotionelle signaler og kan blive dybt påvirket af konflikter eller negativ emotionel atmosfære i teamet. De kan også absorbere teamets følelsesmæssige energi, hvilket gør det udfordrende at opretholde en positiv indstilling.


Høje forventninger og perfektionisme:

HSP'er har en tendens til at være detaljeorienterede og have høje standarder for sig selv. I et team kan de lægge overdreven pres på sig selv for at udføre tingene perfekt eller opfylde urealistiske forventninger.


Overstimulering:

HSP'er er mere følsomme over for sensorisk input som støj, lys og stærke følelser. I teammiljøer, især i åbne kontorer eller højtryksmiljøer, kan konstant sensorisk input føre til overstimulering.




HSP'ER SIGER OFTE IKKE DERES MENING PÅ ARBEJDET


Det kan være svært for en HSP'er at sige det højt, når de er utilfredse med noget på arbejdet:HSP'er er ofte meget opmærksomme på andres følelser og reaktioner, og de kan være mere følsomme over for kritik eller konfrontation.


Som resultat heraf kan de undgå at sige noget om deres utilfredshed på arbejdet.



LØSNING


For at tackle disse udfordringer og reducere stress kan HSP'er, der arbejder i teams, have gavn af at implementere strategier som at sætte grænser, praktisere selvomsorg og kommunikere deres behov til teammedlemmer.


Teamledere og kolleger kan også spille en afgørende rolle ved at fremme et støttende og forstående arbejdsmiljø, der anerkender og respekterer HSP'ers unikke træk.



SÆRLIGT SENSITIVE PÅ ARBEJDET - KAN OGSÅ VÆRE EN SUPERKRAFT!


At arbejde i teams som HSP'er kan også være yderst givende - under de rette omstændigheder.


Hvorfor?:


"HSP'er er dygtige til at opdage mønstre, læse mellem linjerne og opfange subtile signaler, hvilket gør dem velegnede til at identificere muligheder eller risici, som andre overser.


Fordi HSP'er er opmærksomme på andres følelser og behov, kan de være dygtige overtalere, påvirkere og forhandlere samt eksperter i at fremme teamwork og kammeratskab.HSP'er lytter til flere perspektiver og finder fælles fodslag, hvilket kan være uvurderligt under konfliktløsning."


(Oversat fra engelsk. Nysgerrig efter at læse mere om fordelene? Harvard Business Review: https://hbr.org/.../sensitivity-can-be-a-superpower-at-work )






VED DU IKKE, OM DU ER SÆRLIGT SENSITIV?

 

Der er mange karakteristika - og selvfølgelig varierende grader - af

sensitivitet.


Oplever du nogen af følgende som problematisk?:

 

  • At være sammen med mange mennesker i længere tid ad gangen, også selvom du trives i det og kan lide dem?​
  • At høje lyde, kulde, sult eller træthed påvirker dig i forhold til at rumme dét, du er i færd med?​
  • At konflikter - eller bare dårlig stemning - mellem andre gør noget ved dig, også selvom det ikke har noget med dig at gøre?​
  • At voldelige, uhyggelige eller psykologisk skræmmende film påvirker dig mere end andre?​
  • At du hurtigt får ’overload’ i din hverdag og ikke ved, hvordan du skal lægge det ned – og at du nogle gange kommer til at lægge yderligere aktiviteter oven i for at forsøge at hjælpe dig selv, men at det virker modsat?​
  • At du tit har dårlig samvittighed, tankemylder og kommer til at skælde lidt ud på dig selv over det?(Du vil måske også læse min tidligere post om Ruminationer...)


OPLEVER DU NOGET AF DET FØLGENDE PÅ DEN POSITIVE SIDE I DIT DAGLIGLIV?


  • At du kan blive glad helt ind i knoglerne af at se et smukt landskab og være i naturen?​
  • At samvær med dyr giver dig en ro og glæde, som du nogle gange næsten dækker over, fordi andre tilsyneladende ikke har det på den måde?​
  • At den musik, du elsker, går helt ind i dig og løfter dit humør – og omvendt også kan trykke på knapperne indeni, så du følelsesmæssigt giver helt slip og klasker sammen?​
  • At andres glæde, romantiske eller lykkelige film – sågar reklamer – kan påvirke dig så det nærmest trækker vand i øjenkrogene?


Hvis du identificerer dig med meget af det ovenstående, er det en god idé at lære mere og få nogle værktøjer til at håndtere det i et samfund, der ikke altid er perfekt tilpasset HSP'er.


Mindfulness er et uvurderligt redskab, når man er HSP.


 


FORDELE: ET RIGT INDRE LIV OG EN GOD INTUITION


Mange HSP'er fortæller, at de har en stærk følelse af empati og evne til dybt at forstå og forbinde med andre menneskers følelser.

 

Denne følelsesmæssige intelligens kan bidrage til intuitive indsigter i menneskers følelser, motivationer og hensigter.


Dette er nyttigt i forhold, i venskaber, i forældreskab og arbejdsmiljøer, f.eks. når man arbejder med mennesker, der ikke trives.

 

HSP'er beskriver ofte at have stærke "mavefornemmelser" eller instinkter, der guider deres beslutningstagning. Selvom dette er subjektivt, kan disse intuitive fornemmelser baseres på deres øgede opmærksomhed på subtile signaler og nonverbal kommunikation.


HSP'er har også tendens til at være mere opmærksomme og til stede i deres daglige liv. Denne øgede opmærksomhed på øjeblikket kan tillade dem at bemærke mønstre, sammenhænge og information, som andre måske overser, hvilket bidrager til intuitive indsigter og et rigt indre liv.

(Læs gerne om Intuition i en af mine andre artikler)



ALT I ALT:


At være HSP er en gave. Gaven er bare ikke altid pænt pakket ind.


Mange af os er lidt slidte i kanterne, før vi indser, hvad dette handler om, og får de redskaber, der skal til for at navigere og lære at bruge det på den rette, bæredygtige måde.


Ud af de 5000 sessioner, jeg har haft i min klinik, har mere end 80% af mine klienter i løbet af de sidste 9 år været HSP. 

Cirka 60% af dem havde ingen anelse om det. De kom på grund af stress og angst.


Vi skal tale mere om at være HSP. Det er en superkraft, når den ses og behandles på den rette måde i vores samfund.


Skrevet d. 2. oktober 2023


----- ----- -----


Er din virksomhed nysgerrig efter at lære mere om HSP i teams, stressforebyggelse, mindfulness og det gode arbejdsliv? Er du selv nysgerrig? Kontakt mig for Erhvervscoaching, Supervision og Personlig udvikling.

✓ Medlem af Dansk Psykoterapeutforening

✓ Mere end 5.000 individuelle sessioner  

✓ 20+ års erfaring i professionel formidling

NEOMENIA

v. Mette B.​ Lorenzen

​Kognitiv psykoterapeut MPF

Mageløs 12, 2 tv

​5000 Odense C

Kontaktoplysninger​

mette@neomenia.dk

Mobil: 71 75 81 26​

CVR: 35916202​