Talk-sick eller Toxic?


Nogle mennesker forventer meget af os. Også mere end vi ønsker at give. Det er ikke dem alle sammen der er Toxic = giftige. Nogle er bare Talk-sick = snaksaglige. 


At kunne skelne mellem de to er afgørende.


Når folk taler meget og gerne vil læsse af på dig, føles det ofte overvældende. Især hvis personen glemmer at spørge "Hvordan har du det?" og bliver længe nok til at høre svaret. Eller afbryder for at fortælle noget (mere) om sig selv.


Dette er stressende for mange mennesker, og som kognitiv psykoterapeut hører jeg om dette problem dagligt i klinikken.


Det kan være svært at skelne mellem, om en person er Toxic eller bare Talk-sick, fordi mange af os bliver overvældet af begge, og begge kan føles invaderende.


Din intuition kan være "inficeret" af at prøve at regne det ud og være i det, og nogle gange lader vi det gå for langt i forhold til, hvad der er sundt for os, for at behage andre eller undgå dårlig stemning.




HVAD SKER DER, NÅR DU ER SAMMEN MED MEGET TALK-SICK MENNESKER?


Når mennesker gentagne gange bruges som afladning for andres problemer uden en konsekvent gensidig interesse, kan det efterlade dem følelsesmæssigt drænet og udhulet.


Denne ensidige dynamik kan fremme bitterhed og følelsesmæssig udmattelse over tid. Det kan også underminere deres selvværd, da de føler, at deres behov konstant bliver ignoreret. Og alt dette kan forårsage stresssymptomer; 


I går talte jeg med en mandlig klient om dette, og hans ord var: "Jeg er manges ven". Følelsen indeni er meget anderledes fra, når du kan sige "Jeg er venner med mange", og ensomhed er ofte dominerende.


Det er vigtigt at oprette grænser og kommunikere vores egne behov i sådanne relationer for at opretholde vores følelsesmæssige velvære.



 

HVAD SKER DER, NÅR DU ER OMKRING TOXIC MENNESKER?


Vores nervesystemer har en bemærkelsesværdig evne til at påvirke hinanden; Når en person er stresset eller overvejende negativ, så smitter det ofte af på dem i deres nærhed.

 

Dette fænomen kaldes følelsesmæssig smitte, hvor vores spejlneuroner opfanger andres følelser og udløser lignende følelser i os selv.



       Hvor er de mennesker, du omgiver dig med, på skalaen? Hvor er du selv? (Illustration fra min stressbog)


 


Det er derfor afgørende at fremme en positiv og støttende atmosfære, da vores følelsesmæssige tilstande kan brede sig gennem vores sociale kredse og påvirke trivslen for dem, vi interagerer med.


At være opmærksom på vores egen følelsesmæssige tilstedeværelse kan hjælpe med at skabe en sundere og mere harmonisk kollektiv atmosfære.




HVORDAN VED JEG, OM EN PERSON ER TOXIC?


At skelne mellem mennesker, der taler meget, men ikke er Toxic, og ægte toksiske mennesker, indebærer at være opmærksom på deres adfærd, kommunikationsmønstre og deres indflydelse på dig og andre.


 

Her er nogle nøgleforskelle mellem Talk-sick og Toxic:


 

1. HENSIGT OG MOTIV:


Talk-sick: De kan være entusiastiske eller udadvendte, og deres hensigt er normalt at forbinde, dele eller deltage i samtaler.

Toxic: De har ofte negative hensigter og søger at manipulere, kontrollere eller nedgøre andre.




2. INDHOLD AF SAMTALE:


Talk-sick: De kan dele personlige oplevelser, historier eller ideer, ofte med fokus på at opbygge relationer eller diskutere fælles interesser.

Toxic: Deres samtaler indeholder ofte kritik, bebrejdelser, sladder eller konstant beklagelse med det formål at nedgøre andre.




3. LYTTEEVNER:


Talk-sick: De kan være snaksaglige, men viser også interesse for andres perspektiver, aktivt lyttende og engagerende i tovejskommunikation.

Toxic: De dominerer normalt samtaler, lytter sjældent og kan afvise eller tilsidesætte andres meninger.




4. EMPATI OG STØTTE:


Talk-sick: De tilbyder empati og støtte til dem, der har brug for det, og bekymrer sig ægte om andres trivsel.

Toxic: De mangler empati og udnytter ofte andres sårbarheder eller udviser ligegyldighed over for deres kampe.




5. INDVIRKNING PÅ DIT VELVÆRE:


Talk-sick: Deres snakkesalighed kan være opmuntrende eller fornøjelig, og du føler dig generelt positiv efter at have interageret med dem.

Toxic: Interaktioner med dem kan være drænende og efterlade dig stresset, angst eller utilpas.




6. KONSISTENS I ADFÆRD:

 

Talk-sick: Deres adfærd er konsistent og stemmer overens med deres ord, hvilket skaber en følelse af pålidelighed.

Toxic: De kan udvise uforudsigelig og uberegnelig adfærd, hvilket skaber forvirring og ustabilitet i relationer.




Det er vigtigt at stole på din intuition og instinkter og observere, hvordan du har det under og efter interaktioner med en person.


 

Hvis du finder ud af, at en persons adfærd konsekvent påvirker dit velvære negativt eller velværet for dem omkring dig, kan det være et tegn på toksicitet. 


I modsætning hertil bidrager mennesker, der taler meget, men ikke er toksiske, ofte positivt til relationer og sociale dynamikker. Det kan dog stadig være drænende.



 

HVAD GØR DU, HVIS DU HAR TOXISKE OMKRING DIG?

 

Desværre er det ikke alle relationer, vi kan komme væk fra. Nogle af dem er i vores familier. Eller på arbejde i form af kolleger og teammembers. 


I så fald kan det hjælpe dig med at skelne, om det er en Toxic eller bare en Talk-sick person; Den definition alene vil hjælpe med at frigive noget velvilje over for den person.



 

NOGLE FORSLAG HVIS DU SKAL VÆRE I NÆRHEDEN AF EN TOXIC:


 

  • Tag en gennemsigtig regnfrakke på. En imaginær, forstås, ikke en rigtig. Så kommer der ingen opkast ind i din mave. Eller forestil dig, at du har det samme skjold af beskyttelse, som de lægger over Hogwarts i "Harry Potter".


 

  • Når der hældes sladder og negativitet over dig, afstår du fra at kommentere og stiller ikke spørgsmål til det. Du ændrer derefter emnet eller angiver, at du hellere vil vende tilbage til opgaven, eller at du skal hen og gøre noget andet. Gentag om nødvendigt. Med tiden slipper du af krogen, fordi den negative energi ikke bliver fodret...


 


Skrevet 2. september 2023
                         

--- --- ---


 

Nysgerrig efter at lære mere om kommunikation, psykologisk sikkerhed, stressforebyggelse, personlig udvikling og mindfulness?

Jeg hjælper både virksomheder og enkeltpersoner og laver også erhvervscoaching og supervision online.

✓ Medlem af Dansk Psykoterapeutforening

✓ Mere end 5.000 individuelle sessioner  

✓ 20+ års erfaring i professionel formidling

NEOMENIA

v. Mette B.​ Lorenzen

​Kognitiv psykoterapeut MPF

Mageløs 12, 2 tv

​5000 Odense C

Kontaktoplysninger​

mette@neomenia.dk

Mobil: 71 75 81 26​

CVR: 35916202​